Heeft uw organisatie beschermingsmiddelen nodig?

We willen u met alle liefde helpen! (wel op een verantwoorde manier natuurlijk).  De vrijwilligers van MAKERS4ALL maken de beschermingsmiddelen d.m.v. 3D-printen.  We bieden ze vervolgens kosteloos aan!  We vragen u alleen om de (eventuele) verzendkosten te vergoeden. Natuurlijk is het fijn als u daarnaast ook wat wilt doneren.  Dat houdt ons draaiende!

Wie kunnen we helpen?

Er zijn verschillende situaties/doeleinden/toepassingen, die verschillende eisen stellen aan de producten. De meeste DIY vervaardigde producten zijn geschikt voor de zorg/hulpverleners zoals "wijkverpleegkundigen, huisartsen, mantelzorgers, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, politie of ja... zelfs de vakkenvullers in de supermarkt. Wij richten ons vooral op diegenen, die (nog) niet voorzien worden vanuit andere kanalen.

Wat kunnen we bieden?

Op dit moment maken wij de volgende artikelen: 

  

 MAKERS4ALL Face-Shields en MAKERS4ALL Clip voor mondmasker

LET OP: Afhankelijk van de gebruikssituatie, kan het zijn dat een Face-Shield in combinatie met een (specifiek soort) mondkapje gedragen moet worden, of los kan worden gebruikt.  Onderaan deze pagina kunt u hierover lezen bij Face-shield en/of mondkapje? U kunt ook uw branchevereniging raadplegen.

Ze zijn allemaal gemakkelijk te reinigen en te hergebruiken! instructies staan onderaan deze pagina.

We zijn geen bedrijf of printfarm, maar allemaal enthousiaste makers, veelal met een 3D-printer thuis.  We vragen onze makers, te werken volgens een Hygiëne Richtlijn, die opgesteld is door een docent Infection Prevention, afgestemd op de RIVM-richtlijnen.  De Hygiëne Richtlijn kunt u lezen onderaan op de MAKERS pagina.

Hoe vraagt u onze items aan? 

Als u het formulier: MAKERS4ALL - aanvraagformulier invult, gaan we voor u aan de slag! (voor aanvragen voor Suriname, klik HIER). We kunnen u alleen helpen als u zich tijdens het invullen van de aanvraag, akkoord verklaart met onderstaande 'Vrijwaring van aansprakelijkheid'.  De MAKER die uw aanvraag in behandeling neemt (meestal de dichtstbijzijnde MAKER), zal contact met u opnemen, zodra de items klaarliggen. We werken met prioriteiten (de zorg gaat voor) en niveaus van urgentie en vragen daarin uw begrip. 

(Geef uw tekorten aan beschermingsmiddelen ook door via het Landelijk Consortium beschermingsmiddelen, zodat zij een realistisch beeld hebben van de tekorten die er zijn)

Hoe geeft u ons feedback?

Wij zijn erg benieuwd naar uw feedback uit de praktijk!  We zijn erg flexibel in het doen van aanpassingen en hebben getalenteerde ontwerpers in onze MAKERS4ALL Community.  Via het formulier: MAKERS4ALL - feedbackformulier kunt u uw bevindingen met ons delen.

 

 •  

  Vrijwaring van aansprakelijkheid

  MAKERS4ALL Nederland is een platform van onafhankelijke vrijwilligers, die als doel heeft het ontwikkelen en verstrekken van ge-3D-printe producten om beschermingsmiddelen tegen het coronavirus van te maken, met behulp van 3D-print techniek. De volledige beschermingsmiddelen zijn ontworpen door individuele vrijwilligers en worden gedeeld onder open source licenties. Om onze vrijwilligers optimaal juridisch te beschermen wijzen we u erop dat u akkoord gaat met de volgende afspraken:  

  • MAKERS4ALL garandeert niet dat de ge-3D-printe producten, welke steeds als unieke print worden gemaakt, correct werken of aan enige wettelijke eisen voldoen. Deze ‘uitsluiting van de aansprakelijkheid’ is bedoeld om aan te geven, dat MAKERS4ALL deze ontwerpen aanbiedt zonder enige vorm van garantie en iedere aansprakelijkheid voor schade uitsluit. Ieder gebruik geschiedt geheel voor eigen risico. Mocht er iets mis zijn, zijn we natuurlijk blij met feedback en zullen we de ge-3D-printe producten graag vervangen door nieuwe exemplaren.  
  • De ontvanger van de producten om het beschermingsmiddel te maken accepteert het risico van het in elkaar zetten van het product en het gebruik als beschermingsmiddel tegen het coronavirus.  
  • Risico’s zijn onder meer eventueel letsel bij beschadiging of bij breuk, consumptie of ten gevolge van het niet goed reinigen van het product.  
  • Het ontwerp is niet bedoeld voor commercieel gebruik en het mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden.
  • De uitsluiting van garantie en aansprakelijkheid geldt voor MAKERS4ALL maar ook ten behoeve van alle vrijwilligers die daarbij zijn aangesloten of die de ontwerpen hebben gemaakt of aanbieden. 
  • Alle informatie die wordt verstrekt door MAKERS4ALL en personen die geassocieerd zijn met MAKERS4ALL is nimmer bedoeld om gebruikt te worden of erop te vertrouwen dat daarmee een gezondheidsprobleem of ziekte kan worden voorkomen.

  Namens de MAKERS.

 • Face-shield en/of mondkapje?

  Tijdens de Covid-19 uitbraak worden we overstelpt met vragen over wel of geen mondmaskers in combinatie met onze face-shields. Het RIVM zegt tot nu toe weinig over face-shields en heeft tot nu toe alleen uitspraken gedaan over mondkapjes zonder verdere gezichtsbescherming. De WHO heeft in 2016 een studie gepubliceerd naar aanleiding van EBOLA en SARS uitbraken. Zij adviseren om tijdens het mogelijke contact met viraal besmette patiënten minimaal een face-shield in combinatie met minimaal een chirurgisch mondmasker te dragen, omdat dan in ieder geval het hele gezicht beschermd is.

   

  Voor niet medische staf zoals receptionistes in een ziekenhuis of huisartsenpost die voldoende afstand kunnen houden en nu dus niet in aanmerking komen voor een mondkapje, is in de praktijk een face-shield voldoende. Trek je dit door naar wijkverpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers en instellingsmedewerkers die in direct contact staan met “niet corona” gediagnosticeerde patiënten, patiënten die dus geen klachten of verschijnselen hebben en nu volgens de RIVM geen mondkapjes hoeven te dragen, volstaat een face-shield. Dit is in lijn met het RIVM, die mondmaskers voor dezelfde groep afraden, deels om dat mondmaskers “alleen” de kans op infectie groter kunnen maken. Wanneer we de lijn doortrekken dan betekent dit dat voor overige contactberoepen zoals kappers etc. minimaal een face-shield voldoende zou moeten zijn. De keuze voor wel of geen mondmaskers in combinatie met een face-shield blijft de verantwoordelijkheid van de gebruiker.

   

  Literatuur: WHO, Personal protective equipment, for use in a filovirus disease outbreak.

   

   

 • onderstaande instructies zijn ook als pdf beschikbaar.

  Assemblage instructie gelaatsscherm/face shield

   1) Zorg dat je handen goed gewassen zijn.

   2) Pak een transparant vel, dit vel moet aan 1 kant geperforeerd worden met een standaard 4 gats-perforator  (of 2x met een 2-gats perforator op stand 888) als dat nog niet zo zou zijn. 
  3) Bevestig nu het transparante vel aan het frame; begin aan 1 kant, doe het pinnetje van het frame door het buitenste gaatje van het vel en zorg dat het uiteinde van het transparante vel NIET onder het flapje zit.

   

  4) Bevestig nu het transparante vel aan de andere kant aan het pinnetje. Houd het sheet daarbij een beetje schuin, zoals op het plaatje hieronder:

   

  5) Draai nu het transparante vel in de richting van de pijl voorzichtig op zijn plaats, zodat de pinnetjes aan de voorkant in de gaatjes vallen.

  6) Steek het uiteinde van het vel onder het flapje:

   

  7) Je bent nu klaar met in elkaar zetten.

  8)  Soms zit het gelaatscherm niet strak genoeg. Je kunt dan een elastiekje doen om het uiteinde van de pootjes.

  9) Het is belangrijk om het frame en het transparante vel regelmatig te reinigen. De schoonmaak instructie kun je onderaan de pagina vinden.

  10) Het loshalen van de sheet gaat op precies te tegenovergestelde manier als het assembleren.

  Aanpassingen zelf doen

  We hebben feedback gekregen, dat sommige mensen het vervelend vinden dat de haakjes in het haar blijft steken. Blijft het gelaatsscherm goed zitten en je gebruikt geen elastiekje, dan kun je met een kniptangetje ook de haakjes afknippen.

  Sommige mensen vinden de pootjes knellen tegen hun hoofd. De pootjes kun je ‘stellen’ door de uiteinden van de pootjes even in heet water (moet net van de kook af zijn) te doen. Hierdoor wordt de kunststof zacht en als je het uit het water haalt, moet de pootjes in de juiste vorm houden tijdens het afkoelen. Dit kun je eventueel opnieuw doen totdat de juiste pasvorm bereikt is. Eigenlijk net zoals de opticien je bril stelt.

  Tevens is voor sommige mensen het transparante vel te lang, maar je kunt dit zelf makkelijk met een schaar inkorten. (Knip je het scherm echt een stuk korter, voor gebruik als veiligheidsbril, dan moet je het altijd combineren met andere beschermingsmiddelen voor je neus-mond-gebied, zoals een mondmasker). 

  Bandje voor over het hoofd

  Mocht het gelaatsscherm toch nog afzakken, ondanks het elastiekje aan het uiteinde van de pootjes, dan is er een sleufje voorzien aan beide zijkanten.

  Hier kun je een lint of elastiek aan vast knopen, zodat je extra band over je hoofd hebt. Zie hiervoor de afbeeldingen hieronder.  

          

   

  Schoonmaak-instructie

  Al onze producten zijn gemakkelijk te reinigen en daardoor zeer goed HERBRUIKBAAR!!!

  Voor alle producten geldt, dat je de onderdelen kunt schoonmaken door:

  • ze in een sopje te doen. Om het sopje te maken kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld allesreiniger of afwasmiddel. LET OP: Gebruik hiervoor lauwwarm of koud water. De 3D-geprinte onderdelen kunnen vervormen bij gebruik van te warm water.
  • of ze schoon te maken met alcohol of met chloor.