MAKERS

We willen het je zo gemakkelijk mogelijk MAKEN :) 

 

Stappenplan

1) Meld je aan..

 • Meld je aan via het formulier 'MAKERS-Make it happen :)'  We krijgen dan een idee hoeveel MAAK-capaciteit er is per regio en we kunnen je op de hoogte brengen als er nieuwe versies zijn!  Ook kunnen we laten weten waar vraag naar is.

2) Start met maken..

Wat kan ik maken? Waar vind ik alle informatie? Wat is verantwoord?  waar moet ik me aan houden?

 • Lees het Hygiëne protocol hieronder en werk op de aangegeven werkwijze.
 • Download de files voor het MAKERS4ALL Face-Shield op onze MAKERS4ALL Thingiverse pagina. Daar vind je altijd de laatste versies van onze ontwerpen. LET OP: V10 en V11 zijn vervangen door V12 en V13.
 • Kijk voor Deuropener sleutelhanger, instructies voor Stoffen Mondkapjes of andere verantwoorde artikelen op de INITIATIEVEN pagina.
 • Lees de 'Informatie over 3D-printen' onderaan deze pagina.
 • Print alleen maar met PLA, PLA+, PET of PETG!! (zie 'Informatie 3D-printen' voor uitleg)
 • Tip: de meeste van ons printen overdag Face-shields en zetten vóór het slapen gaan een printopdracht aan voor een print-bed vol Deuropener sleutelhangers.

3) Na het maken..

Hoe kan ik de items verantwoord reinigen en verpakken? Hoe en waar kan ik ze afleveren? Voor wie maken wij beschermingsmiddelen?

 • Lees in het Hygiëne Protocol hieronder hoe je je maaksels verantwoord aflevert
 • Verpak je items volgens de Face-Shield Verpakkingsinstructie hieronder.
 • Voor de MAKERS4ALL Face-Shield geldt (essentieel) : zet ze niet in elkaar, maar houdt het als plat pakketje.  Zo raak je alles zo min mogelijk aan en neemt het zo min mogelijk plek in. Bovendien vallen geassembleerde Face-shields officieel in een andere categorie.
 • Print de ‘instructies voor assemblage en reiniging’ op een A4tje en voeg dit bij de artikelen.

 • Vul het formulier 'MAKERS-I made it!' in. Via dit formulier kun je per batch opgeven wat/hoeveel je van welk artikel hebt gemaakt. Zo kunnen we vraag & aanbod matchen.  De regio-coördinatoren zien de informatie uit de formulieren real-time binnenkomen en zullen contact met je opnemen over een bestemming voor je items. Vul het ook in als je al een bestemming hebt voor je items (of ze zelfs al hebt gedoneerd). We willen graag bijhouden wat we als MAKERS4ALL met z'n allen voor elkaar krijgen!!! Er komt een teller op de site :)
 • Wie kan ik er mee helpen? De meeste DIY vervaardigde producten zijn geschikt voor de zorg/hulpverleners bij jou in de buurt zoals "wijkverpleegkundigen, huisartsen, mantelzorgers, ouderenzorg, (geestelijk) gehandicaptenzorg, politie of ja... zelfs de vakkenvullers in jou supermarkt.. Wij richten ons in eerste instantie niet op ziekenhuizen omdat die voorzien worden vanuit andere kanalen.
 • Als je al meteen iemand blij kunt maken is dat geweldig! Vraag wel altijd even of ze ook het formulier invullen op de VRAGERS-pagina.  Daarin vragen we ze namelijk akkoord te gaan met een 'Vrijwaring van Aansprakelijkheid (te zien onderaan diezelfde pagina).

MAKERS4ALL community Discord

Wil je ook meedenken, ontwerpen, andere artikelen onderzoeken of helpen coördineren van vraag en aanbod in jouw regio? Geef dan dan aan in het aanmeld-formulier bij stap1.  Je wordt dan uitgenodigd voor de Discord community. 

 

 • There is no translation available.

  Richtlijn hygiëne bij het printen en afleveren van gezichts-/spatmaskers / Face-Shields (en overige items).

  Bij het opstellen van deze richtlijnen gaan we uit van het doel van de maskers en de richtlijnen van het RIVM. De maskers worden gebruikt om de professional haar/zijn gezicht te beschermen tegen besmetting door hoesten, ademen of niezen. De patiënt is dus de potentiële infectiebron en niet de professional.

  Wie zijn de professionals waar we de maskers voor maken?

  De professionals zijn:

  • Werkers in de thuiszorg
  • Werkers in huisartsenpraktijk
   • Artsen
   • Assistenten
   • Verpleegkundigen
  • Werkers in zorginstellingen

  Volgens RIVM zijn er 3 vormen van reiniging van verpleegkundige middelen:

  • Het nat wassen met een sopje/zeep waarmee je vuil en micro-organismen verwijdert.
  • Het desinfecteren wanneer het object vervuild is met bloed of bloedbijmengsel.
  • Het steriliseren oftewel volledig vrijmaken van ziektekiemen, nodig wanneer er wondcontact is (steriele verbandmiddelen), operatie of andere invasieve techniek gebruikt wordt.

   

  In dit geval geldt dat de maskers (en ook de clips en deuropeners) normaal gereinigd kunnen worden en niet steriel of gedesinfecteerd afgeleverd hoeven te worden.

  Verder zegt het RIVM dat spatmaskers met alcohol 70% schoon te maken moeten zijn (in het geval dat het masker gebruikt wordt bij een hoestende of zeer besmettelijke patiënt).

  Ondanks dat de kans dat je een besmetting overbrengt zeer klein is, willen we ook voorkomen dat je door middel van een masker een besmetting overbrengt. De kans is klein wanneer we ervan uitgaan dat je niet gaat printen wanneer je besmet bent en omdat het virus zich tot nu toe nauwelijks via voorwerpen verspreid heeft.

  Richtlijnen voor de verschillende onderdelen:

  Het Spatmasker bestaat uit het 3D geprinte frame, een transparante sheet en elastiekjes.  Daarnaast hebben we nog de Clips en de Deuropeners.

  Laten we beginnen met de 3D geprinte onderdelen:

  (zoals het frame voor de Spatmaskers of andere prints, zoals de Clips of Deuropeners)

  Zolang je print nog op je printbed ligt is de print steriel (geprint met temperatuur boven de 190 graden). Dat is een hogere hygiëne graad dan nodig, maar ik kan me voorstellen dat je dat een veilig gevoel vindt. 

  We kunnen ons voorstellen dat je wilt voorkomen dat je je mooie print besmet.

   

  Dit kan je op de volgende manieren doen:

  1. De print losmaken met niet steriele wegwerphandschoenen en in de envelop/plastic zak leggen. Daar handschoenen in deze crisis beter gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden moet je je afvragen of dit de juiste manier is. 
  2. Handen wassen met water en zeep of handwasgel volgens het WHO protocol, zoals alle medisch werkers het leren. Daarna kan je je print rustig vastpakken, want alle micro-organismen zijn dan verwijderd. Zie voor het protocol aan het eind van dit document.
  3. Wanneer je twijfelt of je handen schoon zijn of waren dan kan je je print in een sopje wassen of met alcohol 70% reinigen. Je maakt de print dan niet steriel, maar alle micro-organismen zijn dan wel gedood en daar draait het om.
  4. Je kan ook de ontvanger vragen of ze de Spatmaskers, Clips of Deuropeners volgens hun eigen richtlijn nog even willen wassen voor ingebruikname.

   

  Let bij het wassen van de print op het volgende:

  1. Let op dat PLA niet tegen hoge temperaturen kan en slap wordt in warm water. PET-G kan wel tegen hoge temperaturen.
  2. Gebruik bij voorkeur geen chloor, dat is niet noodzakelijk.
  3. Droog ze af en verpak ze apart in een envelop of plastic zakje om ze af te leveren.

  Overige onderdelen: de sheets en de elastiekjes

  De sheets en de elastiekjes zijn zolang ze in de verpakking zitten micro-organisme vrij en hoeven dus niet gewassen te worden voordat je ze aflevert, mits je het verpakken in een envelop of plastic zak met schone handen doet en niet niest of hoest tijdens het verpakken. Ook de sheets zijn schoon te maken met een huishoudelijk sopje of alcohol 70%.

  Waarom geen UV-C in onze richtlijnen.

  Er wordt veelvuldig gesproken over UV-C reiniging van de complete maskers voor aflevering. Dit geeft naast dat het duur, complex en gevaarlijk is, geen meerwaarde aan bovenstaande procedure.

  Gelaatsmaskers / Face-shields en mondkapjes

  In de meeste gevallen wordt aanbevolen om de gelaatsmaskers tijdens gebruik te combineren met mondkapjes. Dat hangt echter af van de situatie en de richtlijnen van de werkgever en is de verantwoordelijkheid van de professional zelf.

   

  N.B.: De clips voor mondkapjes en de deuropeners worden dus op dezelfde manier behandeld als de frames voor de spatmaskers.

   

  Willem van Prooijen

  Docent Hygiëne & Infection Control.

   

  WHO protocol: https://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/ 

 • There is no translation available.

  Bestellen van goedkopere/gesponsorde materialen via MAKERS4ALL:

  Van de financiële bijdragen die wij ontvangen van donoren, kopen we als MAKERS4ALL centraal (en in bulk) filament en sheets in. We krijgen van fabrikanten die ons initiatief willen steunen, speciale kortingen (en soms ook gratis materialen)! Door de materialen gebundeld te versturen naar de MAKERS, besparen we ook verzendkosten. Hierdoor kunnen we zoveel mogelijk items maken met gedoneerd geld/materiaal. 

  Aan de hand van de aantallen aangemelde items, kunnen we een schatting maken hoeveel filament een MAKER al verbruikt heeft. Dit wordt zo veel mogelijk gecompenseerd met gesponsord filament. 

  Makers die aangesloten zijn bij MAKERS4ALL, krijgen via hun regio-coördinator toegang tot een MAKERS4ALL bestelformulier voor het bestellen (en/of het aanvragen van een gesponsorde hoeveelheid) van de door ons centraal ingekochte sheets of filament. In dit formulier staan ook speciale kortingscodes die wij mogen delen met de Makers, aangesloten bij MAKERS4ALL (mocht je het filament elders willen bestellen).

  Benodigde Materialen:

  Filament

  PLA, PLA+, PET en PET-G (zie informatie 3D-printen)

  Print de kleuren die je voorhanden hebt!  Het maakt niet uit.  Vrolijke kleurtjes kunnen een leuk effect hebben.  Maak desnoods kleuren op die je weinig gebruikt! :) (check wel even of je filament niet te oud is en droog het zonodig)

  Sheets

  Transparante sheets: Sheets met een dikte van 100 tot 300 micron zijn geschikt voor het maken van de Face shields.

  Je kunt dan denken aan schutbladen, overhead sheets en glasheldere 'showtassen'.

  Overhead sheets voor inktjet-printers zijn NIET geschikt. Deze hebben namelijk een hechtlaagje voor de inkt, waardoor ze niet transparant genoeg zijn.  

  Elastiekjes

  Voor de elastiekjes kun je van alles gebruiken: van simpele rubber elastiekjes, haar elastiekjes tot knopen-elastiek.

  Deze goedkope elastiekjes van de Action voldoen bijvoorbeeld prima.

   

  Zakjes om in te pakken

  Om de frames te verpakken kun je bijvoorbeeld diepvrieszakjes (24x32cm) zoals deze van de Action gebruiken, daar passen ze perfect in.

 • Iedereen die een beetje handig is en een 3D-printer tot z'n beschikking heeft kan meehelpen om hulpmiddelen te maken. Zouden het geweldig vinden als je mee ging helpen!

  Wellicht heb je al heel wat ervaring met 3D-printers maar toch willen we je een paar tips meegeven zodat wat je maakt ook goed bruikbaar is. Het zou namelijk jammer zijn als je een heleboel onderdelen van een gelaatsmasker geprint zou hebben en later bij de montage van de schermen zou blijken dat het een en ander niet past. Ook is het wel prettig als het onderdeel tijdens het gebruik niet snel kapot gaat. Laten we eens kijken hoe we nu het beste kunnen starten:  

  FILAMENT-KEUZE

  Voor de hulpmiddelen die wij printen, zijn alleen PLA, PLA+, PETG en PET geschikt!

  Andere materialen zijn niet toegestaan! Dit omdat, er een aantal materialen zoals ABS niet goed bestand is tegen desinfectiemiddelen (alcoholen) en er ook niet genoeg tijd is om voor alle materialen uit te zoeken of ze sterk en veilig genoeg zijn tijdens het gebruik. We willen een zo goed mogelijk product leveren en het zou zonde zijn als we later problemen uit het veld terug krijgen.  Het is niet meer te zien door gebruikers (of anderen), uit welk materiaal het is vervaardigd.  We moeten er dus op kunnen vertrouwen, ook in het reinigingsadvies, dat het slechts één van bovengenoemde varianten (PLA, PLA+, PET of PETG) kan zijn.

  3D-PRINTER

  in principe is elke 3D-printer inzetbaar, alle printers kunnen sowieso PLA en PLA+ printen maar kunnen ook wel met PETG en andere materialen overweg. Om PETG te kunnen printen zijn er een paar dingen die echt van belang zijn: een verwarmd (80 'C) glazen printerbed werkt het mooiste. Mocht je nu geen glazen en/of verwarmd printerbed hebben, dan is het toch mogelijk om met PETG te printen. Zorg er in ieder geval voor (bij elk type printerbed) dat je het printerbed even voorziet van een laklaagje (er zijn hiervoor speciale 3D-printer lakspuitbussen te koop) of desnoods insmeert met een lijmstift, dit voor een goede hechting van het printobject. Filamenten zijn er in allerlei kleuren, gewoon wit is prima maar als je wat in een leuk kleurtje wilt maken mag dat natuurlijk ook.

  PRINTER-INSTELLINGEN (MAKERS4ALL Face-Shield)

  • Rafts: No
  • Supports: No
  • Infill: minimaal 20%
  • Filament_material: PLA, PLA +, PETG and PET. Gebruik GEEN andere materialen. Andere materialen kunnen tot onveilige gebruikssituaties leiden.
  • Walls: minimaal 0.8 mm, Top/Bottom layers: minimaal 0.8 mm,
  • Nozzle: 0.4 - 0.8 mm
  • Laagdikte: Laagdikte is afhankelijk van de nozzle maat. Je kunt als grove regel zeggen, dat de maximale laagdikte 80% van je nozzle maat kan zijn, maar dit is van meer zaken afhankelijk, dus dat zul je zelf even moeten testen, hoe dik je kan gaan om toch nog een net print-resultaat te hebben. Het is aan te raden om met zo dik mogelijke lagen te printen, zodat je zo min mogelijk ruimtes in je product hebt waar viezigheid zich kan ophopen. 

  TIPS

  Pas zoveel mogelijk artikelen tegelijk op je printbed.  In onze Thinigverse Pagina, zie je voor 3 verschillende printbed-afmetingen (

  ERVARING

  Wellicht heb je al een heleboel 3D-printer ervaring, maar mocht je dat nu niet hebben dan kun je het beste eerst even een paar niet te grote voorwerpen printen om zo een beetje ervaring op te doen. Zodra je prints er goed uit zien, egaal van vorm en ook stevig zijn (doe maar eens een breektest) dan kun je aan de slag met het maken van hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zijn ook voor beginners goed te maken!  

  PRINTER CALIBRATIE

  Als je je printer goed hebt ingesteld en je al wat voorwerpen met succes hebt kunnen printen dan is het nu tijd om nog een laatste calibratie te doen. Want wat vaak wordt vergeten en normaliter niet zo belangrijk is, is het feit dat als je bijvoorbeeld een strip van 180x10x2mm print en deze na afgekoeld te zijn controleert op lengte deze niet altijd de juiste maat blijkt te hebben. Als je hier niets aan doet dan print je de hulpmiddelen mogelijk niet in de juiste maatvoering. Er zijn een aantal oorzaken hiervoor: filament merk/type/kleur en zelfs een andere rol van hetzelfde merk en materiaal kan al een verschillend resultaat geven. Ook print elk printer weer net even wat anders dan een andere printer, zelfs als het hetzelfde model is. De oplossing is simpel: bij elke rol filament die je voor de eerste keer gaat gebruiken ga je eerst een strip van 180x10x2mm printen. Na afgekoeld te zijn ga je deze nameten, de decimalen van je meting dien je zo goed mogelijk in te schatten, gebruik een loep desnoods. Als deze dan niet precies 180.0mm lang is dan dien je het voorwerp in je slicer even van formaat te wijzigen door deze groter of kleiner te schalen. Je kunt dit berekenen: (100-((geprinte lengte/180.00)*100)) geeft de benodigde schaalcorrectie in procenten, voorbeeld: je print-resultaat blijkt 179.20mm te zijn, 100-((179.20/180.00)*100)=0.44 ; in dit geval print je dus te klein en dien je het voorwerp wat je wilt printen een schaalfactor te geven van +100.44%. In de praktijk zul je zien dat je dan aardig in de richting komt maar dat je dat dan nog iets moet bijstellen. Vervolgens print je het opnieuw en ga je het later weer nameten totdat het goed is.  De gevonden schaalfactor noteer je vervolgens op de filament rol of doos. Alles wat je nu met deze rol gaat printen moet je dus eerst even met je slicer schalen met de gevonden schaalfactor. Voor de volledigheid: zodra je in je slicer een instelling aanpast kan dat direct weer van invloed zijn op de maatvoering, herhaal dan de bovenstaande test even voor de zekerheid en pas indien nodig de schaal weer aan. Een heel verhaal, lijkt ingewikkeld maar dat is het zeker niet. Voor echt nauwkeurige passingen van materialen die in elkaar gezet moeten worden heeft je slicer software nog de horizontale uitbreiding optie, maar voor de hulpmiddelen die we willen maken hebben we dat niet nodig. Het STL-bestand van deze strip plus nog veel meer calibratie-informatie kun je hier vinden.

  Mocht je hulp nodig hebben met het instellen van je printer dan zijn er een heleboel mogelijkheden: Youtube staat vol met allerlei goede instructie filmpjes, of even zoeken op internet. Als je er niet uitkomt maar wel graag hulpmiddelen wilt gaan maken, kun je je via het formulier MAKERS- Make it happen! (bovenaan deze pagina bij 1) MELD JE AAN.. aanmelden voor deelname aan de MAKERS4ALL Community Discord.  Daar helpen we elkaar. Er is veel printer-expertise aanwezig :)

 • There is no translation available.

  Belangrijk: Neem altijd het Hygiëne Protocol in acht! (Zowel tijdens Maken als tijdens Verpakken)  Verpakken van de Face-Shields

  • Zet het Face-shield niet in elkaar, maar verpak ze los en bundel tot een plat pakketje.
  • Om het tellen voor degenen, die het verspreiden wat makkelijker te maken vragen we ook om steeds alles in 10 stuks voor de frames en deuropeners en 25 stuks voor de clips te verpakken, zoals verder beschreven hieronder. Bij aanvragen van minder dan 10 of 25 stuks zul je het even om moeten pakken . 

  Verpakken van de frames

  De frames moeten per 10 stuks in een zakje(bv. een diepvrieszakje 24x32cm) verpakt worden samen met 10 elastiekjes.

  .   

   

  Verpakken van de sheets:

  De sheets moeten in een aparte zak verpakt worden, dan de frames, dit om krassen en beschadigingen aan de sheets te voorkomen. Zorg dat de sheets geperforeerd zijn, en de hoekjes afgeknipt (zie voor instructies de pdf op Thingiverse).

  De sheets moeten per 10 stuks verpakt worden.

  Neem een zakje (bv. een pedaalemmerzak) en een stapeltje geperforeerde sheets, doe deze in een zak en knoop deze dicht. Bij aanvragen van minder dan 10 stuks zul je het even om moeten pakken.  Verpakken van de Clips voor mondkapjes

  De clips voor de mondkapjes moeten per 25 stuks verpakt worden. Handig is om er daarna een elastiekje om te doen en dan in een zakje, die je dichtgeknoopt. Bij aanvragen van minder dan 25 stuks zul je het even om moeten pakken.